Projectnieuws

'Kon minder!': zo denken weggebruikers erover

In het najaar van 2017 heeft provincie Groningen een nieuwe campagne gelanceerd voor N361-Veilig, met de kreet ‘Kon minder!’. Uit een effectmeting onder weggebruikers blijkt dat de 9 van de 10 ondervraagden bekend is met de campagne.

De campagne is vooral bekend door de borden die langs de weg staan. Hierop staat de maximumsnelheid van 80 aangegeven in combinatie met een opgestoken duim en de Groningse uitspraak ‘Kon minder!’. De papieren nieuwsbrief in de huis-aan-huisbladen werd minder goed gelezen.

Rijstijl
De meeste weggebruikers herkennen het probleem van te hard rijden op de N361. Daarnaast geven veel weggebruikers aan dat gevaarlijke inhaalmanoeuvres een probleem zijn op de provinciale weg. Het grootste deel van de ondervraagden vindt het positief dat de provincie aandacht besteedt aan het probleem van hard rijden en denkt dat de campagne mensen bewuster maakt. Van de weggebruikers die vaak te hard reden op de N361, geeft een derde aan dat ze zich door de campagne beter aan de maximale snelheid houden. 
Voor de meting zijn 365 weggebruikers ondervraagd. Hiervan maken 8 personen op de 10 personen dagelijks of meerdere keren per week gebruik van de N361. 

Maatregelen
De borden met de slogan 'Kon Minder' is een van de maatregelen die is uitgevoerd om de verkeersveiligheid op de weg te vergroten. De weg zelf wordt ook op verschillende punten aangepast. Onder andere door het aanleggen van een aantal rotondes, betere fietsoversteken, een verkeersplein en  geluiddempend asfalt. De planning is dat deze werkzaamheden in 2019 beginnen.

N361 Veilig 
De provincie wil samen met de gemeenten De Marne, Winsum en Groningen, het Openbaar Ministerie en politie Noord-Nederland de verkeersveiligheid op de N361 verbeteren. Dit gebeurt door de weg zelf aan te pakken, door voorlichting en campagnes en door extra controles van de politie. 

 

TERUG

Back to top