Projectnieuws

Provincie Groningen stopt met N361 Veilig-app

Per 1 mei 2017 is de app N361 Veilig niet langer beschikbaar voor gebruikers. De provincie Groningen lanceerde de applicatie in 2014 als proef. Weggebruikers van de N361 (weg tussen Groningen en Lauwersoog) krijgen via de app inzicht in hun eigen rijgedrag. Bovendien sparen ze met goed rijgedrag automatisch punten voor leuke attenties zoals een bioscoopbon of een gratis kopje koffie onderweg.

De app is onderdeel van de campagne N361 Veilig. Naast bewustwording over het eigen rijgedrag heeft de applicatie een educatief karakter. Weggebruikers krijgen algemene tips op het gebied van verkeersveiligheid en een analyse van het gedrag van andere weggebruikers.

Verstoring gps-signaal 
Sinds de lancering van de app heeft provincie Groningen het gebruik en de ontwikkelingen hiervan nauw gevolgd. De app is meer dan zeshonderd keer gedownload en werkt via de gps-functie van de telefoon. Na verloop van tijd bleek dat het gps-signaal werd verstoord onderweg. De oorzaken hiervan lopen uiteen: van telefoonhoesjes die het signaal blokkeren tot bepaalde locaties, zoals het militair oefenterrein, waar het gps-signaal niet werkt . Hierdoor worden niet altijd alle gegevens correct geregistreerd. 

Inzicht in rijgedrag 
Ondanks alle technische verbeteringen die zijn doorgevoerd, levert de applicatie niet de gewenste kwaliteit. De haperingen in het gps-signaal staan het hoofddoel van de app in de weg: bewustwording van je eigen rijgedrag. Daarom is na een uitgebreide evaluatie besloten om de pilot stop te zetten. Erg jammer, want het idee van de app sloeg aan bij weggebruikers van de N361. Mensen bleken nieuwsgierig naar hun rijgedrag en dat van anderen. Bovendien kreeg de provincie hiermee inzicht in het rijgedrag op de N361. De ervaringen uit dit project neemt de provincie Groningen mee in een mogelijke opvolger van de app.

Inwisselen punten
Weggebruikers met voldoende punten kunnen deze tot 1 juni 2017 verzilveren bij deelnemende bedrijven. 

TERUG

Back to top