Projectnieuws

Wat en hoe rond het groot onderhoud Groningen - Adorp en herinrichting Adorp

Het asfalt van de Provincialeweg tussen Groningen en Winsum is op. Dit moet vervangen worden om de grote stroom verkeer de komende jaren over een veilige weg te laten rijden. Terwijl we dit groot onderhoud uitvoeren, pakken we ook gelijk de meeste kruisingen aan om de verkeersveiligheid te verbeteren en gaan we de tussenliggende dorpen opnieuw inrichten om hier de leefbaarheid en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. De uitvoering gebeurt in twee fasen, waarvan de eerste fase deze zomer start. De eerste fase is concreet tussen de Boterdiepbrug in Groningen (het begin van de N361, naast woonwijk De Hunze) en de Munnikeweg tussen Adorp en Sauwerd. Dit deel van de weg is zes weken - van 15 juli tot en met 23 augustus - gestremd voor verkeer. De tweede fase vindt plaats in 2020. In een later stadium wordt ook de weg in Winsum aangepakt.

Wat gaat er in Adorp gebeuren?
Vooral de geplande werkzaamheden in Adorp hebben nogal veel voeten in de aarde. Het asfalt gaat er daar volledig uit en dat moet weer opnieuw opgebouwd worden. Het fiets- en voetpad in Adorp krijgt klinkers. Ook wordt de aansluiting Molenweg Zuid iets verlegd zodat het zicht op de N361 hier beter wordt en wordt er - meer dan nu het geval is -  een dorpskern ingericht. De weg door het dorp wordt zo aangelegd en ingericht dat hard rijden ontmoedigd wordt, wat eveneens zorgt voor een verbeterde verkeersveiligheid. Ook wordt er geluidsreducerend en contrasterend (licht) asfalt gebruikt, waardoor inwoners van Adorp minder geluidsoverlast ervaren van het verkeer en de weg ook in het donker goed te zien is.

Hoofdrijbaan en fietspaden
Op het hele traject - tussen de Boterdiepbrug en de Munnikeweg - komt nieuw asfalt. Ook de fietspaden zijn aan onderhoud toe en krijgen daarom ook een nieuwe laag asfalt. Bij de Harssema's laan komt een oversteek en een stukje dubbelzijdig fietspad om de oversteek te bereiken. Daarvoor wordt het fietspad lokaal verbreed. Verder blijven de fietspaden ingericht zoals nu het geval is.

Stremming voor doorgaand verkeer
Om het groot onderhoud en de herinrichting van Adorp te kunnen uitvoeren, wordt de Provincialeweg tussen de Boterdiepbrug en de Munnikeweg (tussen Adorp en Sauwerd) zes weken gestremd voor doorgaand verkeer. Van 15 juli (6:00 uur) tot 23 augustus (17:00 uur) krijgt de aannemer de volledige ruimte de maatregelen uit te voeren.

Mensen die in Adorp of aan de N361 wonen of een bedrijf hebben - zogenoemd bestemmingsverkeer - kunnen altijd hun woning of bedrijfspand bereiken. Op dagen dat er asfalt op de weg komt, zijn verschillende woningen tijdens werkuren niet met de auto te bereiken. In dat geval worden aanwonenden hierover geïnformeerd en zorgt de aannemer dat auto's zo dicht mogelijk bij de verschillende woningen geparkeerd kunnen worden. Maar het belangrijkste is dat direct aanwonenden altijd thuis kunnen komen, in de meeste gevallen met de auto en op asfaltdagen in elk geval te voet.

Fietsers kunnen gewoon langs de route. De fietspaden worden als eerste aangepakt en tijdens de uitvoering hiervan, gaan fietsers over de hoofdrijbaan waarvan hiervoor een strook wordt afgezet.

Omleidingsroutes
Voor weggebruikers die de N361 gebruiken om bij een bestemming boven Adorp te komen (of andersom), worden omleidingsroutes aangegeven. De omleidingsroutes zijn verdeeld over een groot deel van de provincie. Dit is bewust gedaan, zodat de stroom verkeer over de provincie wordt verdeeld en niet éen weg of gebied alle extra weggebruikers voor de deur langs krijgt. Alle omleidingen worden vanaf Groningen met gele borden aangegeven.

De N361 is voor veel weggebruikers een gebruikelijke route naar het noorden van de provincie, bijvoorbeeld naar Lauwersoog of Pieterburen. Bent u van plan komende zomer vanuit omgeving Groningen naar het noorden van de provincie te gaan of juist andersom? Houd dan rekening met extra reistijd.

Hieronder kunt u zien welke omleidingsroutes gelden voor welke bestemming:

Eindbestemming

Omleidingsroute

Doorgaand verkeer Groningen - Eemshaven en v.v.

--> voor hoek Warffum/Usquert:

N46 (via Stedum, Roodeschool)
 

N46 - N996 en evt N998
(via oa Middelstum)

Doorgaand verkeer Groningen - Lauwersoog en v.v.

N355 - N388
(via Zuidhorn, Grijpskerk, Zoutkamp)

Doorgaand verkeer Groningen - Wehe den Hoorn/Leens en v.v.

N355 - N983
(via Nieuwklap, Aduard, Roodehaan)

Doorgaand verkeer Groningen met eindbestemming Winsum en v.v.

N994 - N995 - N996

(via Bedum, Onderdendam)

 

Openbaar vervoer
Buslijn 65 (richting Lauwersoog) rijdt tijdens de stremming niet de gebruikelijke route tussen Kardinge en de Munnikeweg. De haltes die hier tussenin liggen, vervallen. Passagiers uit Adorp kunnen opstappen bij een tijdelijke nieuwe halte bij de Munnikeweg. Passagiers uit woonwijk De Hunze kunnen tijdens de stremming gebruikmaken van lijn 61, in plaats van 65. Buslijn 163 - de rechtstreekse verbinding naar Lauwersoog - gaat na Kardinge via Aduard, Grijpskerk en Zoutkamp naar Lauwersoog. Ook hier geldt dat de haltes in het gestremde gebied vervallen. Qbuzz houdt passagiers op de hoogte via eigen kanalen (onder andere via OV9292 en op de schermen in de bussen) van de vervallen haltes en de nieuwe busroutes.  

Hinder
Wegwerkzaamheden uitvoeren kan helaas niet zonder enige overlast. Wel vinden de provincie en de aannemer het belangrijk dat omwonenden en weggebruikers zo min mogelijk hinder ervaren van de stremming en uitvoering. Daarom is er goed nagedacht over bijvoorbeeld de periode dat de uitvoering plaatsvindt, de omleidingsroutes en de planning van de werkzaamheden. Ook zijn de wensen en eisen van de omgeving zoveel mogelijk meegenomen in de aanpak.

Kermis Adorp
De jaarlijkse kermis in Adorp (9 tot en met 11 augustus) is tijdens de stremming bereikbaar. Het deel van de N361 ter hoogte van de Speelweide wordt als laatste geasfalteerd, wat maakt dat vanuit Sauwerd en Winsum mensen veilig bij de kermis kunnen komen.

Vragen of meer informatie?
Hebt u vragen over de stremming rond Adorp of wilt u meer informatie dan hier beschreven staat? Neem dan contact op met het projecttelefoonnummer 06 137 985 12 (ook whatsapp) of stuur een bericht naar N361@provinciegroningen.nl

TERUG

Back to top